Ostatnie komentarze

Wiecie gdzie jest najstarsza farma hodowlana pstrągów na kontynentalnej Europie? W Polsce, niedaleko Częstochowy, na obrzeżach Jury Krakowsko-Częstochowskiej w Złotym Potoku. Tu krystalicznie czysta woda ze źródeł Elżbiety i Zygmunta zasila od dziesiątków lat stawy Pstrągarni. W połowie XIX w. hrabia Edward Raczyński, postanowił założyć hodowlę ryb łososiowatych, na źródłach rzeki Wiercicy.

więcej»

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Kiedyś była bardziej popularna, teraz popadła w niełaskę i kojarzy się z słoikową kuchnią kawalerską. Chyba niesłusznie, bo jest naprawdę bardzo smaczna, niewiele przy niej pracy, trzeba tylko pamiętać, żeby fasolę wcześniej namoczyć.

więcej»
11Maj2015

We wpisie o gruszkowym torcie bezowym wspominałam, że bezy nie są moją mocną stroną. Tym razem próba upieczenia wyszła udana, może dlatego, że zrobiłam małe ciasteczka a nie duże tortowe blaty. Najbardziej ucieszył się z nich mój synek, który za bezami wprost przepada. Jedyna wada ciasteczek był taki, że było ich za mało. Następnym razem zrobię więcej.

więcej»

Ananas to potoczna nazwa owocostanu ananasa jadalnego. Plantacja ananasów może budzić zdziwienie. Ja szukałabym owoców raczej w górze a tu okazuje się, że owoce te rosną niewiele ponad ziemią. Duży, soczysty owoc wyrasta na szczycie krótkiej łodygi z kępy kolczastych liści. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony